Οργανωμένα Σύνολα

Μέσα στην πιο μαύρη περίοδο της Αγγλοκρατίας – Παλμεροκρατίας, όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται η περίοδος από τα Οκτωβριανά μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ιδρύεται στην Αναφωτία Σωματείο με την ονομασία «Το Επιμελητήριο». Ψυχή του Σωματείου ήταν ο διορισμένος στην Αναφωτία δάσκαλος Ζαχαρίας από την Αμμόχωστο.Οι συνθήκες διαβίωσης άθλιες, η οικονομική ανέχεια μάστιζε σχεδόν όλο το χωριό, οι ελπίδες για κάτι καλύτερο σκοτεινές, σχεδόν ανύπαρκτες. Οι καταπιέσεις των Άγγλων επιδείνωναν την καθημερινή ζωή. Η στοιχειώδης εκπαίδευση ελεγχόταν αποκλειστικά, οι Ελληνικές σημαίες απαγορεύτηκαν, το εκπαιδευτικό σύστημα εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις της Αγγλικής πολιτικής και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κύπρου βρισκόταν στο σκοτάδι και στην αμάθεια. Ο πόθος, όμως, της ελευθερίας και οι αξίες του Ελληνισμού συντηρούνταν βαθιά στην ψυχή των
Ελληνοκυπρίων.Οι κάτοικοι στις 24 Μαρτίου του 1940 μετονόμασαν το «Επιμελητήριο» σε Σύλλογο «Ένωσις» Αναφωτίας , κινούμενοι από τη βαθύτερη επιθυμία τους, που ήταν η Ένωση με την Ελλάδα. Ο Σύλλογος οργανώθηκε, απέκτησε καταστατικό και ενεγράφη στα επίσημα έγγραφα της Αγγλικής κυβέρνησης.

Όπως φαίνεται μέσα από το καταστατικό σκοποί του Συλλόγου είναι:

  1. Η πολιτιστική, πνευματική, ηθική, κοινωνική και εθνική προαγωγή των μελών.
  2. Η διαπαιδαγώγηση της νεολαίας με τις ελληνοχριστιανικές αρχές και αξίες .
  3. Η ψυχαγωγία των μελών.
  4. Η εξύψωση και προαγωγή της ποιότητας ζωής των μελών.
  5. Η προαγωγή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  6. Η προαγωγή και διατήρηση των λαογραφικών εθίμων και της λαογραφικής παράδοσης

Για να υλοποιήσει τους πιο πάνω σκοπούς μετέρχεται τα πιο κάτω μέσα:
Α. Εκδηλώσεις
Β. Συνεργασία με άλλες οργανώσεις, σωματεία της Κύπρου και του εξωτερικού.
Γ. Ίδρυση – λειτουργία ποδοσφαιρικής ομάδας, χορευτικού συγκροτήματος, θεατρικού και άλλων τμημάτων.

Ο Σύλλογος «’Ενωσις» έχει να επιδείξει πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων:

  1. Εθνικές. Ενεργή συμμετοχή στους εορτασμούς των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου, της 25ης Μαρτίου,της 1ης Απριλίου, με ομιλίες, σημαιοστολισμούς, κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρώων του αγώνος 1955 -1959, της Τουρκοανταρσίας 1963 -1964 και της Τουρκικής εισβολής. Τέλεση μνημοσύνων των ηρώων,λαμπαδηφορίες. Αντιπροσωπεία του παρευρίσκεται σε μνημόσυνα ηρώων.
  2. Καλλιτεχνικές. Παρουσιάζει μια αξιόλογη θεατρική δραστηριότητα με ανέβασμα εθνικών, κοινωνικών έργων και κωμωδιών με ηθοποιούς και σκηνοθέτες μέλη του Σωματείου, για επιμόρφωση, ψυχαγωγία και για συλλογή χρημάτων με στόχο την προσφορά προς την κοινότητα. Διαθέτει χορευτικό συγκρότημα που παρουσιά ζει χορούς σε διάφορες εκδηλώσεις
  3. Αθλητικές. Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα ποδοσφαιρικών αγώνων με τα γύρω, κοντινά ή και μακρινά χωριά.Λαμβάνει επίσης μέρος στο επαρχιακό πρωτάθλημα και έχει αναδειχθεί μάλιστα και πρωταθλητής.
  4. Κοινωνικές. Ενεργή συμμέτοχή και δράση για αδελφοποίηση με τα Καλαβάρδα Ρόδου. Βοήθεια σε κατοίκους σε δύσκολες περιόδους. Διοργάνωσε με επιτυχία χοροεσπερίδες αποδήμων στο Δημοτικό Σχολείο. Σκοπός των χοροεσπερίδων ήταν η ψυχαγωγία, η επαφή των αποδήμων με το χωριό τους και η συλλογή χρημάτων, για να καταστεί δυνατή η αγορά ιδιόκτητου οικήματος στόχος που στέφθηκε με επιτυχία. Οι χοροεσπερίδες αγκαλιάστηκαν από όλη την κοινότητα και τους αποδήμους και η συμμετοχή ήταν συγκινητική.
  5. Πνευματικές. Από της ίδρυσής του ο Σύλλογος δημιούργησε δανειστική βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς εμπλουτιζόταν και με καινούργια βιβλία. Η λειτουργία σταμάτησε. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε σύντομα να επαναρχίσει.

Άλλες δράσεις – δραστηριότητες: Οργάνωση κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Επίσκεψη στο Λουτράκι.Οργάνωση εκδρομών σε διάφορα μέρη της Κύπρου.Αναβίωση εθίμων – Παραδοσιακά παιχνίδια κατά τις γιορτές του Πάσχα.
Κλήρωση δώρων την Πρωτοχρονιά.Διοργάνωση παιχνιδιού τόμπολας.Συμμετοχή στα Ανθεστήρια Λάρνακας. Η ομάδα κατάφερε να πάρει πρώτο βραβείο το 2013.

Στις 28 Οκτωβρίου 2015, ιδρύθηκε στην Αναφωτία Σωματείο με την επωνυμία, Κίνηση Γυναικών Αναφωτίας «Ελένη Παπαγεωργίου».Η πρωτοβουλία ανήκε στις κυρίες Ιωάννα Ηλία, Βέρθα Νικολάου, Ελένη Πική Τζιούλιου, Μαρία Κουλλουρά Παρίδη, Ειρήνη Ιωάννου και Φωτεινή Ιωάννου.Στην Κίνηση δόθηκε το όνομα «Ελένη Παπαγεωργίου», τιμής ένεκεν , η οποία διετέλεσε μαία (μαμμού) στην κοινότητα για τριάντα περίπου χρόνια.Η Κίνηση εγκρίθηκε επίσημα ως Σωματείο από το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 2 Φεβρουαρίου του 2016, με Αριθμό Μητρώου 4441.
Οι κυριότεροι σκοποί του Σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό του είναι:

  1. Η ανάπτυξη δεσμών αγάπης, εκτίμησης, συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των μελών του, καθώς και των υπόλοιπων κατοίκων της κοινότητας.
  2. Η προώθηση πολιτιστικής ζωής και ψυχαγωγίας στην Αναφωτία, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της κοινότητας.
  3. Η διά βίου μάθηση.
  4. Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, με έμφαση στην τρίτη ηλικία και η προώθηση του θελοντισμού.
  5. Η ανάπτυξη της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  6. Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ευρωπαϊκά προγράμματα γειτονίας κ. α.

 Το πρώτο δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Κίνησης καταρτίστηκε ως εξής:

Φωτεινή Ιωάννου Πρόεδρος
Ειρήνη Ιωάννου Αντιπρόεδρος
Ισαβέλλα Καραγιώργη Γραμματέας
Χρυστάλλα Κωνσταντή Καλλέσιη Ταμίας
Βέρθα Νικολάου Μέλος
Ιωάννα Ηλία Μέλος
Ρατμίλα Κιτρομηλίδου Μέλος
Νίκη Χατζηγιάννη Μέλος
Άντρη Πική Πιτσιλλή Μέλος
Έρμα Κωνσταντίνου Μέλος
Χρυστάλλα Ευσταθίου Μέλος
Άντρη Κουννούσιη Μέλος
Άννα Νικολάου Μέλος
Στέλλα Χατζηκωστή Μέλος
Ηρώ Καράογλου Μέλος

Το σωματείο «Ελένη Παπαγεωργίου», παρά το σύντομο διάστημα λειτουργίας του, παρουσιάζει αξιόλογο έργο:

  • Σεμινάρια ανάπτυξης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  • Σεμινάρια οικιακής οικονομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας.
  • Σεμινάρια σε συνεργασία με τα Υπουργείο Παιδείας και Υγείας.
  • Ίδρυση δανειστικής βιβλιοθήκης
  • Εκδηλώσεις για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
  • Φιλανθρωπικό έργο
  • Εκδρομές

ΒΙΝΤΕΟ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

© Copyright 2024 - Αναφωτία / Designed & Developed by NETinfo Plc