Μνημεία Ηρώων

Στην κεντρική πλατεία της Αναφωτίας βρίσκεται Μνημείο Ηρώων αφιερωμένο στους Μιχαλάκη Παρίδη και Τάσο Κωνσταντίνου. Πρόκειται για ένα Μνημείο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Κυριάκου και αποτελείται από μαρμάρινες πλάκες και μπρούτζινες προτομές.

Το Μνημείο αναγέρθηκε το 1987 από την Επιτροπή Ανεγέρσεως Μνημείου και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς έγιναν τα αποκαλυπτήρια του από τον τότε πρέσβη της Ελλάδας, κύριο Ευθύμιο Στοφορόπουλο.

Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο

Ο Μιχαλάκης Παρίδης γεννήθηκε το 1933 στην Αναφωτία και έπεσε μαχόμενος κατά των Άγγλων στη Βάβλα στις 27 Αυγούστου του 1958. Οι γονείς του ήταν ο Γεώργιος και η Παναγιώτα. Είχε πέντε αδέλφια, τον αείμνηστο Κυριάκο, το Χρίστο, τον Ανδρέα, τη Λούλλα και το Γιαννάκη.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Αναφωτίας, στο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και στη συνέχεια στην Αμερικανική Ακαδημία για δυο χρόνια. Έπειτα, εργάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου και έπειτα ως δάσκαλος στην Τέρρα Σάντα. Τόσο στην Τράπεζα όσο και στο σχολείο δεν εργάστηκε για πολύ. Η έντονη πατριωτική του δράση δεν του άφηνε περιθώριο να αφοσιωθεί στην εργασία του, γι ’αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα τον απέλυσαν από την Τράπεζα. Αργότερα, η συμμετοχή του στην πρώτη διαδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεολαίας (ΠΕΟΝ) αποτέλεσε λόγο για να τον απολύσουν και από το σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παρίδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επαρχιακός γραμματέας της ΠΕΟΝ. Έπειτα μέχρι και τη σύλληψή του από τους Άγγλους, την 1η του Απρίλη του 1955, εργαζόταν στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κύπρου.

Πιο κάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα* από ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον ήρωα: «Ο Παρίδης υπήρξε ευαίσθητος μαθητής, πράος, ευγενής, και ιδεολόγος νέος. Ιδιαίτερα τον διέκρινε η θεοσέβεια και η πατριωτική αρετή. Έφηβος ακόμα πρωτοστατεί σε κάθε πολιτιστική, εθνική και χριστιανική εκδήλωση τόσο στην Αναφωτία όσο και στη Λάρνακα. Στο χωριό του, Αναφωτία, συγκρότησε θεατρικό όμιλο, αποτελούμενο από παιδιά του κατηχητικού με σκοπό τη μόρφωση και την ψυχαγωγία. Σ’ ένα πανηγύρι μάλιστα, της Αγίας Φωτεινής, ανέβασε το έργο ‘Παπαφλέσας’. Και στη Λάρνακα επίσης πρωτοστατεί στην ίδρυση του καλλιτεχνικού και πνευματικού ομίλου της πόλης (ΕΚΠΟΛ)».

Πηγή:
*Υλικό από το Αρχείο του Κοινοτικού Συμβουλίου

Ο Τάσος Κωνσταντίνου, αγωνιστής της ΕΟΚΑ, γεννήθηκε το 1940 και ήταν παιδί δεκαμελούς οικογένειας. Οι γονείς του ήταν ο Κώστας Ιωάννου Ηλία και η Ελένη Αντώνη Χατζηχριστοδούλου. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αναφωτίας και στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας.

Το 1960 εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας. Ο Τάσος Κωνσταντίνου σκοτώθηκε σε μάχη κατά των τούρκων στασιαστών και συγκεκριμένα δέχτηκε εχθρικό πυροβολισμό καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει ένα τραυματία συνάδελφό του.

Μυήθηκε στην ΕΟΚΑ από τον παπά Γεώργιο Αντωνίου και ανέπτυξε δράση στον τομέα της Αναφωτίας, των Αγγλισίδων και του Μαζωτού.

Πηγή:
Μιχαλάκης και Αντώνης Κωνσταντίνου, αδέλφια του ήρωα

ΒΙΝΤΕΟ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

© Copyright 2023 - Αναφωτία / Designed & Developed by NETinfo Plc