Εκπαίδευση

Στα χρόνια της Αγγλοκρατίας και συγκεκριμένα το 1898, οι μαθητές της Αναφωτίας με διάταγμα της Αγγλικής κυβέρνησης, φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο Μαζωτoύ. Σημειώνεται πως οι μαθητές της Αναφωτίας που ήταν αγόρια πήγαιναν στο σχολείο του γειτονικού χωριού με τα πόδια.

Δημοτικό Σχολείο στην Αναφωτία λειτούργησε κατά τη σχολική χρονιά 1902 – 03, με 33 μαθητές. Στεγάστηκε στον «Κούλα» μετά την ευγενή παραχώρησή του από τον ιδιοκτήτη του, Αντώνη Χατζη – Χριστοδούλου (Χατζη – Τσαγγάρη), μέχρι το 1925, χρονολογία κατά την οποία κτίστηκε το «παλιό» Δημοτικό Σχολείο, όπως είναι γνωστό σήμερα και το οποίο βρίσκεται στα αριστερά της συμβολής των δρόμων Αναφωτίας – Αλεθρικού – Αγγλισίδων μέσα στο αλσύλιο με τους ευκαλύπτους. Το παλιό σχολείο ήταν πολύ ωραίο κτήριο σε φυσικό τοπίο. Ήταν υπέροχο, όπως μαρτυρούν οι μαθητές που φοίτησαν εκεί. Στα προπύλαιά του είχε πλατύσκαλα και δύο αίθουσες με μεγάλα, ψηλά παράθυρα. Γύρω του είχε έναν βαθύ γκρεμό με τρεχούμενα νερά, βάτους, κληματαριές, πεύκα, ευκαλύπτους, αμυγδαλιές, ακακίες, τριανταφυλλιές. Υπήρχε και ένα δρομάκι κάτω από τις ακακίες που οδηγούσε από ένα ξύλινο γεφύρι στο σχολείο.Ο πρώτος δάσκαλος που διορίστηκε από την Αγγλική κυβέρνηση, το 1902, λεγόταν Φίλιππος Ιωάννου και καταγόταν από τον Ψεματισμένο.

Το 1955, λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών ξεκίνησαν οι εργασίες, για ανοικοδόμηση καινούριου Δημοτικού Σχολείου στο χωριό. Πρωτολειτούργησε το 1957 με δύο αίθουσες διδασκαλίας, στις οποίες στεγάστηκαν οι Γ΄- Στ΄ τάξεις. Το 1960 προστέθηκε στο σχολείο τρίτη αίθουσα διδασκαλίας και γραφείο διδακτκού προσωπικού.Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων παρέμειναν στο παλιό σχολείο μέχρι το 1960, οπόταν και μετακινήθηκαν στο καινούριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1957, ως αίθουσες διδασκαλίας λειτούργησαν κάποια δωμάτια από τα σπίτια της Μαρτούς και του Τζιούλιου. Το καινούριο Δημοτικό Σχολείο κτίστηκε σ΄ένα πολύ προνομιούχο λόφο του χωριού, τον «Ανεμόμυλο». Έχει εξαιρετική θέα, είναι ευάερο και ευήλιο και σε κάποιαν απόσταση από τα υπόλοιπα σπίτια της κοινότητας. Την περίοδο 1992-1993 προστέθηκαν στο σχολείο άλλες δύο πτέρυγες με αίθουσες διδασκαλίας.

Το 2008 έγινε ανακαίνιση και επέκταση του εκπαιδευτηρίου. Στη βόρεια αυλή υπάρχει σήμερα αλσύλλιο ηρώων, αφιερωμένο στους ήρωες της Αναφωτίας Ζαφείρη Μιχαήλ Πάπυρο, Μιχαλάκη Παρίδη και Τάσο Κωνσταντίνου. Έχουν δημιουργηθεί επίσης γήπεδα καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και ποδοσφαίρου. Στην κοινότητα σήμερα λειτουργεί και Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Στεγάζεται στο Τουρκικό Δημοτικό Σχολείο που κτίστηκε το 1939 και έχει πολύ ωραία αρχιτεκτονική. Αποτελείται από μία ευρύχωρη αίθουσα, ενώ στα προπύλαιά του υπάρχουν αψίδες και πλατύσκαλα. Σ΄ αυτό φοιτούν 25 παιδιά ηλικίας 3 –6 ετών. Υπηρετούν μία νηπιαγωγός και μία βοηθός νηπιαγωγός.

ΒΙΝΤΕΟ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

© Copyright 2023 - Αναφωτία / Designed & Developed by NETinfo Plc